zondag 18 november 2007

Chassis (01) Algemeen

Chassis
Het chassis van Garder Douglas (GD) is gebaseerd op de Lotus Elan en binnen de cobra wereld vrijwel uniek. Een groot aantal cobra’s is gebaseerd op een ladderframe al of niet versterkt. Op dit chassis wordt dan den body gemonteerd.
Het GD chassis is een zogenaamd space frame waardoor het een enorme torsie stijfheid bezit en motoren met meer dan 500 pk probleemloos kan opnemen. Met dit chassis heeft GD diverse malen het BRSCC Retro Sports and GT Championschip gewonnen. De monocock body wordt dan over het chassis geplaatst.

Het chassis weegt ongeveer 75 kg en kan door één persoon gehandeld worden.

Het chassis kan voorzien worden van rolbeugel bevestigingssteunen. Hierdoor krijg je rolbeugels welke echt een functie hebben. Bij veel cobra's zijn dit alleen maar sierelementen.


Achterwielophanging
Om een meer authentieke look te krijgen hebben worden bij veel cobra leveranciers, welke gebruik maken van Jaguar donor ophanging de aandrijfassen en achterwielophanging ingekort.

Bij de GD is dit mogelijk maar wordt niet aanbevolen. De reden hiervoor is dat de jaguar componenten hebben een hittebehandeling gehad. Door het (onjuist) inkorten kan de sterkte aangetast worden.

Verder wordt de langsdraagarm (trailing arm) niet gebruikt, omdat deze geen meerwaarde heeft. Het enige wat hij doet is krachten overbrengen naar het chassis.